KÖKET

I husets hjärta ska allt från frukost till festmiddagar kunna tillagas med både enkelhet och stil. Köket har antagit allt mer möbelliknande former där design och funktion skall gå hand i hand.

 På bilden ovan är ett runt kök där man står i mitten och har alla skåp och funktioner inom räckhåll.

En köksö, se nedan,  blir en naturlig samlingsplats för familj och vänner och de flesta tycker om att kombinera umgänge med matlagning. Det inspirerar även de yngre att kämpa för titeln ”Årets kock”.


prev next
play

Köksön är platsen för beredning och matlagning. En rejäl arbetsyta finns mellan vask och spishällar. Man kan jobba från båda sidor av ön. Köksön fungerar även som buffébord vid servering. På baksidan av köksön finns 30 cm djupa ”väggskåp” för glas och porslin.

Bänkytan på andra sidan används mest för skalning och rensning. Även disken hanteras här. Vasken är här lite större så även den stora wokpannan eller ugnsplåten går ner när den ska rengöras. Diskmaskinen är placerad i bekväm arbetshöjd. Bänkytan över diskmaskin, ugnar, kyl och frys blir en bra avställningsyta och har även plats för extrateven eller ajpadden och recepten.

Urvalet av köksfläktar är stort. Istället för en frihängande fläktkåpa över spisen kan, som på bilden, fläkten integreras i taket. Oavsett val av fläkt placeras fläktmotorn med fördel på yttertaket eller vinden för att minimera fläktljudet.SOMMARKÖKET

Dags att planera Sommarköket?

 Hur kul är det att laga mat inomhus på sommaren när solen skiner, luften är varm och alla hänger på altanen? Så varför inte flytta ut med matlagningen sommartid. 

Sommarköket innehåller en vask med varm- och kallvatten, gashäll samt arbetsyta av sten eller annat hållbart material. Det bör även finnas eluttag så de vanliga elapparaterna kan användas.

Sommarköket blir naturligt den stora samlingsplatsen för gäster och familjen. Barn och barnbarn blir nyfikna på matlagningen och alla vill hjälpa till. Dessutom ventileras stekos bort med vinden istället för en susande fläkt.

Vill du ha något extra kan exempelvis en grill integreras i köket eller varför inte koppla in en kyl för champagnen.VINTERTRÄDGÅRD

Ett passivhus förses ofta med ett vindfång eller luftsluss för att förhindra den uppvärmda rumsluften försvinna när du passerar ut eller in i huset. Slussen är inte uppvärmd men håller ändå plusgrader även på vintern.

Man kan med fördel förstora denna luftsluss till en vinterträdgård som blir ett utmärkt komplement till den uppvärmda delen av huset. Mer än halva året finner man här medelhavsklimat och det uppskattas ju även av oss nordbor.

prev next
play

Med en kamin eller ett elelement kan viterträdgården värmas tillfälligt för fest, lek eller annat. Den kan bidra till att minska den uppvärmda delen av huset och därmed t o m sänka den totala byggkostnaden.


DRESSINGROOM

I anslutning till mastersovrummet kan man med fördel planera ett dressingroom. Här finns plats för personlig hygien, klädvård mm. Och naturligtvis rikligt med förvaringsmöjligheter. Det finns även avskild toa, dusch, ångbad eller bubbel …

prev next
play

Tvatt- och torkutrustning placeras lämpligen där tvättbehovet uppstår!


ENERGISMART TORKSTÄLLNING

Denna torkställning på hjul är både praktisk och energismart. Man rullar fram den till tvättmaskinen och hänger upp tvätten. Rulla tillbaks den i nischen och efter några timmar är tvätten torr helt utan extra energitillskott. I torknischen finns en frånluftsventil som leder till husets värmeväxlare och återvinner värmen till huset.

Sommartid kan du rulla ut ställningen på terrassen och få tvätten soltorkad.

Här döljs tvätten bakom snygg avskärmning.


Om oss

Kreark Arkitekter är ett mindre arkitektkontor med många spännande arkitektuppdrag. Vi har under mer än 25 år byggt upp en unik erfarenhet och kunskap inom området arkitektritade, energieffektiva småhus. Vi jobbar med projekt från första skiss till kompletta bygghandlingar. Genom ett nära samarbete mellan arkitekter och ingenjörer i vårt etablerade nätverk säkerställer vi en väl genomarbetad helhetslösning där arkitektur och konstruktion samverkar. Vi har specialiserat oss på energisnåla hus konstruerade enligt passivhustekniken. För dig som vill minska behovet av tillförd värme till ett minimum och samtidigt få ett inomhusklimat med god komfort året om.

Kreark Arkitekter är nya namnet på gamla Kreativa Hus Arkitekter. Vi renodlar nu vår verksamhet till arkitektur och byggprojektering. Vår tidigare verksamhet med Cten bygglock drivs vidare av Cten Byggsystem AB, se www.emrahus.se

Kreark Arkitekter drivs av arkitekt Jan-Åke Andersson som under mer än 40 år utvecklat och ritat unika småhus. Nyfikenheten att hitta nya estetiska och tekniska lösningar är genomgående i de närmare 100 hus som formgivits. Arkitekturen kännetecknas av genomarbetade, funktionella planlösningar och moderna tilltalande exteriörer.

KONTAKTA MIG